Дали да живеете под наем, или да купите собствен дом? Въпросът е с безспорен приоритет и ясен отговор за по-възрастните поколения. Но за по-младите като че ли нито е чак толкова съдбовен, нито пък отговорът е еднозначен. Безспорно, икономическите и финансови условия продължават да са много важни при решението за покупка на жилище, но все по-често определяща е променената визия на съвременния човек за живота.

Какви представи буди собственият дом?

Вашият дом е вашата крепост

Вечната дилема – под наем или покупка на апартамент

Стабилността и сигурността, които дава една покупка на жилище, са безспорно много важни фактори за качеството на живот и са първото, за което се сещате, когато говорим за собственост.

Смятате, че с нея си гарантирате подслон независимо от превратностите на съдбата, а ако все пак нещата неочаквано се влошат, можете да я продадете и да се сдобиете с прилична сума, с която да посрещнете нуждите си.

У дома вие сте господар

Можете да правите каквото си щете – да променяте непрекъснато по нещо, да обзавеждате и преобзавеждате според вкуса си или пък да правите ремонти само в краен случай. Да посрещате многобройни гости и да вдигате купони, да превърнете едната стая в работилница – въобще в собствения си дом сте максимално свободни и неограничени от чужда воля.

Представите за дома не са това, което бяха

Домът обаче е котва. Със самата покупка на жилище предопределяте своята уседналост, постоянство, предсказуемост – години наред – понякога цял живот – една и съща улица, квартал, град, едни и същи съседи, една и съща гледка.

А съвременният човек обича промените. Иска да пътува, да поживее на различни места по света или просто да смени спокойно работата си, ако другаде излезе нещо по-интересно и по-добре платено.

Плюсове и минуси на живеенето под наем

Променя се разбирането за живеенето под наем
Живеенето под наем само преди едно – две десетилетия означаваше неспособност да се свърти собствен дом, безотговорност или просто широки пръсти.

Днес за мнозина то означава мобилност, неограничавана от нищо възможност за промяна. Една покупка на жилище се отлага все по-често не само поради финансови причини. Отлага се до изясняване на перспективите – къде искам да живея, какво искам да работя, как искам да се развивам, динамичен живот ли искам или уседналост и сигурност.

Предимства на жилището под наем

• Можете да го сменяте според това къде е работата ви, къде ще учи детето, къде са приятелите ви.
• За него дължите само наем – няма данъци, няма тежки ремонти, най-много някое освежаване, уплътнение или кранче на чешмата, макар че се случва собствениците да поемат и това.
• Винаги можете да наемете по-голямо или по-малко жилище, по-скъпо или по-евтино – според променените си потребности и възможности.

Недостатъци на квартирата под наем

• Тя не е ваша и вие не можете да променяте самоволно нищо – понякога дори окачените по стената картини.
• Налага се да търпите старите разностилни и/или амортизирани мебели и уреди, защото хазяите не дават да ги свалите в мазето (да ги изхвърлите).
• Въпреки надлежно подписаните и регистрирани договори могат да ви принудят да напуснете във всеки един момент.
• Родителите и близките ви биха казали, че трошите пари напразно и накрая ще сте с празни ръце.

Финансовата страна на нещата

След като изясните за себе си принципната страна на дилемата „покупка на жилище или живот под наем“, идва въпросът за парите. Евтини апартаменти по принцип няма. Те са евтини или скъпи според вашата възможност да платите цената им.

Фактът, че добре поддържаните жилища, купени в началото на века, сега струват в пъти повече, сякаш потвърждава схващането, че недвижимият имот не губи цената си, а само добавя стойност.

Това е възможно да се случи след време на икономически застой (ниска база на цените и заплатите) и преди бурен икономически растеж, който ще дръпне нагоре доходите и съответно – възможностите за покупка на жилище. Така, оценявано с днешна дата, изглежда, че тогава на пазара е имало изобилие от евтини апартаменти.

Ситуацията днес е доста по-различна. Цените и наемите на жилищата през последните години растат неотклонно и те стават все по-скъпи. В същото време обаче растат и доходите, а лихвите са примамливо ниски. Как да решите, дали е време да спрете да живеете под наем и да планирате покупка на жилище?

Опорни точки при вземане на решение за покупка на жилище

• Преценете готови ли сте за уседналост – има смисъл от покупка на жилище, ако ще живеете в него поне 10-15 години.
• Проверете реалните цени на имотите и условията и размера на отпусканите кредити.
• Оценете финансовото си състояние – разполагате ли с исканите от банката средства за самоучастие, колко ще е месечната вноска по кредита. Ако тя прехвърля 40% от месечния ви доход, начинанието ви ще е доста рисково.

Макар че малцина пристъпват към покупка на жилище, правейки подробни разчети какво ще е финансовото им състояние след 20 години ако купят, и какво – ако живеят под наем, разумно ще е да се опитате да си дадете някаква сметка. Не става дума да правите спекулативни изчисления на базата на несигурни предвиждания, а да премислите трезво.

Простото сравняване между месечния наем и месечната вноска по кредита не върши работа – освен ако вноската по кредита не е значително по-ниска от наема (примерно – от щастливците сте, които успяват да намерят евтини апартаменти).

Дори когато сумата е една и съща, то във вноската по кредита участват лихвата и таксите към банката. Това означава, че стойността на новия ви дом е чувствително по-ниска от плащаното от вас и той съответно е по-малък. В сравнението едва ли включвате държавните такси и разходи по сделката, данъка, както и комисионната за брокера.

Освен това ви предстоят годишни данъци, по-големи или по-малки ремонти, текуща поддръжка. Накратко – собственият дом влече много повече разходи от квартирата под наем. Пък и винаги трябва да помните, че къщата ви е на банката до пълното изплащане на кредита – средно около 20 години.

Това дава основание на някои експерти да твърдят, че е по-изгодно да спестите всички тези разходи и да ги инвестирате разумно. Така според тях след 20 години ще можете да направите покупка на жилище със собствени средства и да ви останат добри спестявания.

Въпросът е, дали сте склонни да чакате 20 години – значителна част от активния ви живот.

Категории: ИнтересниСъвети