Искате да купите апартамент в София и се колебаете – ново строителство ли да изберете или панел? На някого вашите колебания могат да се сторят абсурдни – непрекъснато се говори, че годността на панелните блокове изтича и те става опасни. Истината е, че заплахата е пресилена. И новото строителство, и панелът си имат силни и слаби страни. Изборът е въпрос на баланс между тях, вашите възможности и предпочитанията ви.

тухлен апартамент, Панелен или тухлен апартамент – какво да предпочетем

Ще започнат ли панелните блокове да падат

Панелен или тухлен апартамент – какво да предпочетем

Споровете за продължителността на живот на панелните блокове са отдавнашни и засягат твърде много хора (около 1,5 милиона българи живеят в панелни жилища). Но, ако перифразираме Марк Твен, слуховете за смъртта им са силно преувеличени. Конструкцията на панелите е надеждна при земетресения – доказано е в практиката. Страховете се подклаждат от случаи с разцепен блок, напукани стени, от падащи балкони и мазилки. За да сме коректни, трябва да кажем, че на фона на хилядите сгради това са единични инциденти и се случват и при тухленото строителство – особено при проблеми с преовлажнени основи и нестабилни земни пластове.

Не, не се очаква панелните блокове да започнат да падат – стига да са стопанисвани добре.

Преувеличени ли са достойнствата на тухлата

Когато се говори за тухлен апартамент, принципно се подразбира стабилност, здравина, качествено строителство, топло жилище и по-ниски нива на шум. Но принципът не пречи някои имоти в София, ново строителство, да са зле построени, мазилките да започнат да се пукат и ронят след няколко години, да са с некачествена изолация и през стените им да се чуват съседите, да се появяват конденз и мухъл и – особено при тези, построени през 90-тте години –  ВиК инсталацията е вече за смяна, тъй като все още не се използваха масово полипропиленовите тръби .

А старата тухла? Като при панела – зависи как е стопанисвана.

Какви предимства носи покупката на панелен апартамент в София Плащате реалната квадратура

Площта на старите панелни апартаменти включва само реалната жилищна площ. Така, ако платите 70 квадрата, разполагате със 70 квадрата. Поради промени в нормативите при новото строителство в квадратурата на имотите се включват и т.нар. „Идеални части“ от сградата. Това, разбира се, намалява значително реалната жилищна площ.

Имат по-големи стаи и по-добро разпределение

Модерните дневни сетове (кухня, трапезария, дневна) прикриват колко малки биха били помещенията, ако са поотделно. Мнозина не харесват принудителното обединение на дейностите.

Обособените широки стаи в панелните апартаменти дават възможност за преустройство според променените нужди на семейството. Панелите задължително притежават и истинско мазе.

Ситуирани са в по-добре уредени квартали

Панелните жилища са в добре благоустроени квартали с развита инфраструктура и комуникации. Транспортните връзки с центъра и останалата част на града удовлетворяват. Метрото прави дори по-отдалечените райони лесно достъпни. Магазинната мрежа е добра, предлагат се разнообразни услуги. Изключително важно е че в тези квартали има училища и детски градини, също квартални градини и паркове, озеленени междублокови пространства, детски площадки и места за паркиране. Презастрояването е по-рядко.

Струват по-малко

Цената на панелен апартамент в София е чувствително по-ниска от цените на тухлените апартаменти. Това не е без значение, ако купувате с кредит.

Топлофицирани са.

Немалка част от сградите – ново тухлено строителство не  са свързани към централната топлопреносна мрежа или по-разбираемо – нямат ТЕЦ. Това може да се  приеме като недостатък, особено ако сградата няма цялостна външна изолация.

Недостатъци на панелните имоти в София 

·         Стари са и ако не са добре поддържани, може да има течове, пукнатини, паднала мазилка.

·         В тях живеят много хора, голяма част от тях още от построяването на блока, решенията се вземат трудно, събирането на средства е още по-трудно и поддръжката на тези имоти понякога е лоша.

·         Отопляват се и се охлаждат с по-висок разход на енергия (освен ако не са топлоизолирани). Дължи се доста по-висока такса сградна инсталация на топлофикационното дружество.

Важен критерий при избора между панелен и тухлен апартамент в София

Независимо какви са имотите в София, между които избирате, при огледа обърнете сериозно внимание не само на конкретния апартамент. Огледайте сградата отвън и общите части. Разбити и разкривени пощенски кутии, надраскани стени, незаключваща се врата, неработещи домофони, мръсотия, падаща мазилка и влага по външните стени говорят за несговорчиви съседи и лоша поддръжка на сградата. Стойте далече от нея – независимо дали е тухлена или панелна.

Няма универсално правило как да определите кои са по-добрите имоти в София. От съществено значение е не само дали сградата е панелна или тухлена, но също какъв комфорт ви осигурява новото жилище, колко струва и колко време ще го изплащате. Ако панелният апартамент в София най-пълно задоволява потребностите и очакванията ви – вземете панелен, независимо от мнението на познатите ви!

Споровете за продължителността на живот на панелните блокове – дайте връзка към „Колко е животът на панелните блокове и крият ли рисков“

При новото строителство в квадратурата се…– дайте връзка към „За какво да внимаваме при покупка на апартамент, ново строителство