5 неща, които може да се объркат при покупката на жилище

Когато купувате нов дом, може всичко да стане бързо и лесно (пожелаваме ви го), но има и доста неща, които могат да се объркат. Подсещаме ви на кои моменти да обърнете внимание, кога собственото ви поведение може да доведе до грешки и проблеми и как да ги предотвратите.

Не сте извикали експерт да огледа имота

5 неща, които може да се объркат при покупката на жилище

Независимо колко добре ви изглежда жилището на пръв поглед, подсигурете се като поискате да го огледа специалист. Инженер или строител ще ви свърши работа. Ако не познавате такъв, помолете агенцията за недвижими имоти, с която работите да ви препоръча професионалист.

Понякога сериозните проблеми на имота могат да се замаскират и да лъснат чак след като сте затворили сделката.

Повикайте специалист за оглед колкото се може по-рано. Ако преговорите със собственика вече текат и оформяте документите, а се окаже, че не всичко с имота е наред, ще сте загубили времето си напразно. Или трябва да се откажете, или да премислите нещата и да преговаряте отново с продавача за намаляване на цената.

Пропуснали сте да поискате актуална справка за имота

Вашият брокер трябва да провери дали към имота има искови молби за собственост, някакви забрани или висяща ипотека. Удостоверението за тежест се издава веднъж при подписване на предварителния договор и веднъж при окончателното сключване на сделката.

Имайте предвид, че изискването на това удостоверение е задължение на купувача.

5 неща, които може да се объркат при покупката на жилище

Пропуснати срокове

Препоръчваме ви да потърсите правна помощ от специалист още щом харесате жилище и решите, че искате да го купите. Четете внимателно и предварителния, и окончателния договор, уверете се, че сте наясно със сроковете, в които трябва да приключат отделните етапи.

Помнете, че в някои случаи – като неподаване на Декларация по чл.14 от ЗМДТ до 2 месеца след промяната на собствеността подлежите на глоби. Спестете си допълнително разходи и нерви, като се доверите на специалисти и следите заедно с тях за спазването на всички срокове.

Проблеми с ипотечния кредит

Повечето хора купуват жилище с помощта на ипотечен кредит. Вероятно и вие сте от тях. Разгледайте условията на всички банки, срещнете се с кредитен консултант и се уверете, че избирате наистина най-изгодния за вас вариант.

Понякога разглеждането на документите се бави доста и е нужно да подсещате банковите служители, че чакате одобрение. Друг път се оказва, че сте пропуснали да подадете конкретен документ.

Проверявайте многократно какви документи са нужни за кандидатстване за кредит и дали сте подали всичките. Ако е необходимо, потърсете специалист, който да ви помогне с процедурата. Той може да ви спести доста време и неприятни изненади.

Непредвидени обстоятелства

Какво става, ако продавачът внезапно се откаже от сделката? Какво става, ако вие решите да се откажете от сделката? Какви други непредвидени обстоятелства могат да осуетят покупко-продажбата на имот?

Уверете се, че всичко това е надлежно описано в договора и вие сте съгласни с последиците при евентуално възникване на всяко едно от тези непредвидени обстоятелства. Само така ще си осигурите спокойс

5 неща, които може да се объркат при покупката на жилище

твие и ще сведете до минимум риска да загубите немалко пари.

Пак поради непредвидени обстоятелства и забавяния може да останете без жилище за известно време, защото сте напуснали стария си дом, а още не можете да влезете в новия. Сметнете и премислете добре и този риск, за да не се окажете принудени да търсите каква да е квартира от днес за утре или да давате пари за хотел, в момент, в който разходите ви и без това са доста.

Мислете, четете внимателно, не спестявайте пари от експертна помощ и всичко с покупката на новия ви дом ще бъде наред!