Кое формира цената на ремонта и кое трябва да бъде включено в сметката преди да свалите старите тапети? Това са всички онези неща в дома ви, които смятате да обновите или подмените. Винаги следва да изчислявате разходите за ремонт в апартамент  на един квадратен метър и след това да я умножите на съответната площ на апартамента ви. Изчисленията обикновено показват, че разходите за материалите са приблизително толкова, колкото ще заплатите и на майсторите.

Цената за ремонт и интериорен дизайн зависи и от следните фактори:

7 фактора, които влияят на стойността на ремонта
  1. Нивото на професионализъм на майсторите и опита на строителите. Колкото са по-опитни строителите, толкова по-бързо и качествено те извършват ремонта. Да, ще бъде по-скъпо, но помним, че евтиното често излиза по-скъпо.
  2. Отговорността, която експертите са готови да поемат, и гаранционните задължения, които те трябва да предоставят.
  3. Наемане на отделна бригада или договор с ремонтна компания. Не е тайна, че компанията винаги оценява услугите си по-скъпо от бригадата. От една страна, чрез подписване на споразумение с фирмата, получавате по-вече гаранции за периода след ремонта. От друга страна, същата фирма може да наеме свободни бригади и да поддържа документацията.
  4. Размерът на работа, извършвана от конкретен екип или компания (само довършителни работи или пълен набор от услуги).
  5. Количеството на декоративни елементи, например скрито осветление на окачени тавани и колони, 3d панели. Такива работи добавят стойност към работата и материалите. И това увеличение по-добре да е предвидено предварително. Между другото, колкото е по-опростен ремонта, толкова по-малко изненади ще има по време на ремонта и при съгласуване на сметката.
  6. Бързината на изпълнение на ремонтните работи. Ако искате ремонтът да приключи в най-кратки срокове, строителите могат да работят 24 часа в денонощието, като през нощта извършват тиха работа. Но ремонтът на две смени ще изисква от вас допълнително плащане.
  7. Услугите на отговорното лице, с когото решавате въпроси от строителен характер. Ако контролирате сами работата на работниците и купувате материалите, ще спестите от заплащане на контролиращия, но ще прекарате много време по строителните магазини и в апартамента, контролирайки ремонта.

Практиката показва, че стойността на ремонта не може да бъде прецизно изчислен предварително, тъй като почти винаги излизат непредвидени разходи. Затова следва да заложите от 5 до 10 % излишък в бюджета, за да сте спокойни, че ремонтът ще приключи така, както сте го планирали.

Категории: Съвети