9 неща, които са важни за избора на квартал, в който да купите имот!

Съседи, готови да побъркат и най-търпеливите, проблеми с канализацията, активно строителство в квартала, глутници кучета – често новодомците се сблъскват с обстоятелства, които правят обитаването на току-що закупеното, мечтано жилище непоносимо. Новото местоживеене – това не е само апартамента, вход или блок: за да се вземе решение за покупка на жилище или наемане на имот е важно да се знаят повече подробности за района.

За какво да питате и наблюдавате предварително, за да не сгрешите при избора на локация.

9 неща, които са важни за избора на квартал, в който да купите имот!

ВЪЗМОЖНОСТ ЗА СВОБОДНО ПАРКИРАНЕ

Няма значение дали имате кола или не – в бъдеще може да си купите такава и да се сблъскате с недостига на места за паркиране. Най-често нещата се свеждат до следните случаи:

– Надпревара за места за паркиране в районите  с презастрояване. Една шепа живущи завладяват паркоместата около блока, слагат вериги и катинари или предупредителни табели, а Вие трябва да търсите място за паркиране на улица с натоварено движение на колите или през няколко преки от блока Ви и да вървите пеша в снежните виелици около километър. За съжаление в почти всички т.нар. „престижни“ квартали отдавна вече има прекалено много нови блокове и кооперации, които в комплект със съществуващите от времето на социализма, водят до пренаселване на района. Прякото отражение на този проблем е липсата на свободни места за паркиране.

9 неща, които са важни за избора на квартал, в който да купите имот!

Позната картинка в пренаселените квартали

– Пренебрегване на правилата за паркиране. Радвате се, че ще живеете в комплекс с изградена инфраструктура – но в него е „традиция“ да се паркират колите по тротоарите или направо в зелените площи и детските площадки, които, естествено, не са предназначени за това. Разходките навън, особено на майките с деца, са затруднени и трябва да търсят отдалечени местенца, които не са напъпляни от шофьори с ниска култура, понякога дори в съседен квартал. Отделно пък и вида на това междублоково пространство, нацвъкано с автомобили, въобще не допринася за това района да се нарече „престижен“.

– Няма паркоместа около блока. Това е често срещано явление в центъра на София, където част от кооперациите нямат собствени дворове, които евентуално биха могли да се използват за паркиране. На живущите се налага да използват платен паркинг или да рискуват и да оставят колата си направо на улицата, естествено, ако разполагат с винетен стикер, закупен от Центъра за градска мобилност.

Наличието на места за паркиране,  както достъпът до тях, са много важни и от гледна точка на безопасността. Например, пожарна трябва да има възможност да достигне до блока, ако се наложи да гаси пожар или да спасява хора.

Следва продължение…

Netimo.bg Портал за недвижими имоти

Категории: Съвети