9 неща, които са важни за избора на квартал, в който да купите имот!

Съседи, готови да побъркат и най-търпеливите, проблеми с канализацията, активно строителство в квартала, глутници кучета – често новодомците се сблъскват с обстоятелства, които правят обитаването на току-що закупеното, мечтано жилище непоносимо. Новото местоживеене – това не е само апартамента, вход или блок: за да се вземе решение за покупка на жилище или наемане на имот е важно да се знаят повече подробности за района.

За какво да питате и наблюдавате предварително, за да не сгрешите при избора на локация.

9 неща, които са важни за избора на квартал, в който да купите имот!

ВЪЗМОЖНОСТ ЗА СВОБОДНО ПАРКИРАНЕ

Няма значение дали имате кола или не – в бъдеще може да си купите такава и да се сблъскате с недостига на места за паркиране. Най-често нещата се свеждат до следните случаи:

– Надпревара за места за паркиране в районите  с презастрояване. Една шепа живущи завладяват паркоместата около блока, слагат вериги и катинари или предупредителни табели, а Вие трябва да търсите място за паркиране на улица с натоварено движение на колите или през няколко преки от блока Ви и да вървите пеша в снежните виелици около километър. За съжаление в почти всички т.нар. „престижни“ квартали отдавна вече има прекалено много нови блокове и кооперации, които в комплект със съществуващите от времето на социализма, водят до пренаселване на района. Прякото отражение на този проблем е липсата на свободни места за паркиране.

9 неща, които са важни за избора на квартал, в който да купите имот!

           Позната картинка в пренаселените квартали

– Пренебрегване на правилата за паркиране. Радвате се, че ще живеете в комплекс с изградена инфраструктура – но в него е „традиция“ да се паркират колите по тротоарите или направо в зелените площи и детските площадки, които, естествено, не са предназначени за това. Разходките навън, особено на майките с деца, са затруднени и трябва да търсят отдалечени местенца, които не са напъпляни от шофьори с ниска култура, понякога дори в съседен квартал. Отделно пък и вида на това междублоково пространство, нацвъкано с автомобили, въобще не допринася за това района да се нарече „престижен“.

– Няма паркоместа около блока. Това е често срещано явление в центъра на София, където част от кооперациите нямат собствени дворове, които евентуално биха могли да се използват за паркиране. На живущите се налага да използват платен паркинг или да рискуват и да оставят колата си направо на улицата, естествено, ако разполагат с винетен стикер, закупен от Центъра за градска мобилност.

Наличието на места за паркиране,  както достъпът до тях, са много важни и от гледна точка на безопасността. Например, пожарна трябва да има възможност да достигне до блока, ако се наложи да гаси пожар или да спасява хора.

Съседите в квартала. Каква категория хора живеят в района? Дали са от вашата среда? Ако не сте наясно с това, може да се натъкнете на проблеми впоследствие.

Ако се окаже, че на километър от блока има затвор или психиатрична болница, а самият район се смята за непрестижен. Или наоколо се намират общежития за студенти, където животът не спира да кипи и нощем. Контингентът е важен както за вашата безопасност, така и за усещането на благополучие и комфорт от вашето местоживеене. Съседи, които са близки по начина на живот на вашия и не са безразлични към обстановката наоколо, могат да помагат района да се развива и да се решават възникващи проблеми.

Източници на миризма. Неприятност, която изобщо не я е имало в момента на покупка или наемане на жилище – това е миризмата. По-често тя се среща в новите райони по периферията, които се строят в съседство с депа за отпадъци или пречиствателни съоръжения. В горещите летни дни и при нужното направление на вятъра, зловонието от тях може да бъде дотолкова силно, че няма да може да отворите прозорец в апартамента, камо ли да излезете на разходка наоколо.

Отточност на подпочвени води или отточност при валежи. Ниското разположение на района, лош отток на водите, близост на река или канал – това е риск. Вероятно, по време на силните дъждове или топене на сняг, вашият район „ще плува във вода” – което ще предизвика появата на влага и мухъл в мазетата и на по-ниските етажи, а пролетта и лятото ще ви трябват гумени ботуши за да излезете навън.

Проблеми с обслужването на района от общината.  Дали работи уличното осветление, дали някой следи за аварийното състояние на блоковете, дали регулярно се извозва сметта ? Обичайно на тези неща никой не обръща внимание. Струва ни се, че ако плащаме данъци, всичко става само от себе си. Но вие нямате никакви гаранции за това. В различните райони различни общини отговарят за това и различно реагират на възникналите проблеми. За да не страдате от това е полезно предварително да разберете колко често се случват аварийни ситуации в района и колко бързо те се отстраняват и какво се пише за това в пресата.

Нощния живот. Градът заспива, но престъпността не. С настъпването на вечерта, вашият район може да се измени до неузнаваемост. Той може да стане неприятен и плашещ, с неосветени улици и подозрителни личности, внушаващи опасност. Може да се случи, че изненадващо за вас, ще се отворят няколко нощни клуба наоколо. Погрижете се за това, че да ви е приятно да се разхождате в квартала както на светло, така и на тъмно.

Транспортен поток. Става дума не за близостта на спирките на градския транспорт, макар че и това е много важно. Става въпрос за транспортния поток, който минава през вашия район. Има разлика: да живееш на тихо място с малък трафик или близо до големия булевард с голям поток от коли.

– Зелените площи. Големите градове по света се стремят да облагородят  всеки жилищен квартал със зелените площи. Парка до блока – това е разкош, която повишава качеството на живота. Освен доброто настроение, чист въздух, възможност за спортуване, отдих, разходки и пикници, близостта на природата благотворно влияе на нашето самочувствие.

Перспективи за развитие на района. В повечето случаи хората се преместват за дълго време – особено ако става въпрос за покупка на апартамента. Понякога за десетки години напред. Добре е, ако знаете каква е перспективата за вашия район за 5, 10 или 20 години напред. Има ли частния сектор, който може да подлежи на застрояване и да започне едно дълго и шумно строителство ? Дали няма перспектива за изграждане на промишлено предприятие или голям булевард наоколо ? Кога ще има метро ? Не може да се предвиди всичко, но владеейки с повече информация, може да направите преценка на повечето възможни рискове.

                                   Как да се избегне проблема ?
 1. Разходете се в района по различно време на денонощието и в различни дни от седмицата.
 2. Вижте как изглеждат околоблоковите пространства, паркове, детски площадки, места за смет.
 3. Поговорете с бъдещите си съседи от няколко блока. Питайте ги как са нещата в различни сезонни периоди през годината, няма ли проблеми с водата и отоплението (ако има ТЕЦ), има ли неприятна миризма или някакви други проблеми.
 4. Коя е общината и как се справя тя с обгрижването на района.
 5. Вижте на карта какво се намира в радиус 2-5 км от бъдещето ви жилище.
 6. Вижте сайта на администрацията на района
 7. Потърсете информация за възможно бъдещо застрояване на района

Netimo.bg Портал за недвижими имоти

Категории: Съвети