9 неща, които са важни за избора на квартал, в който да купите имот!

Съседи, готови да побъркат и най-търпеливите, проблеми с канализацията, активно строителство в квартала, глутници кучета – често новодомците се сблъскват с обстоятелства, които правят обитаването на току-що закупеното, мечтано жилище непоносимо. Новото местоживеене – това не е само апартамента, вход или блок: за да се вземе решение за покупка на жилище или наемане на имот е важно да се знаят повече подробности за района.

За какво да питате и наблюдавате предварително, за да не сгрешите при избора на локация.

ВЪЗМОЖНОСТ ЗА СВОБОДНО ПАРКИРАНЕ

Няма значение дали имате кола или не – в бъдеще може да си купите такава и да се сблъскате с недостига на места за паркиране. Най-често нещата се свеждат до следните случаи:

– Надпревара за места за паркиране в районите  с презастрояване. Една шепа живущи завладяват паркоместата около блока, слагат вериги и катинари или предупредителни табели, а Вие трябва да търсите място за паркиране на улица с натоварено движение на колите или през няколко преки от блока Ви и да вървите пеша в снежните виелици около километър. За съжаление в почти всички т.нар. „престижни“ квартали отдавна вече има прекалено много нови блокове и кооперации, които в комплект със съществуващите от времето на социализма, водят до пренаселване на района. Прякото отражение на този проблем е липсата на свободни места за паркиране.

9 неща, които са важни за избора на квартал, в който да купите имот!

Позната картинка в пренаселените квартали

– Пренебрегване на правилата за паркиране. Радвате се, че ще живеете в комплекс с изградена инфраструктура – но в него е „традиция“ да се паркират колите по тротоарите или направо в зелените площи и детските площадки, които, естествено, не са предназначени за това. Разходките навън, особено на майките с деца, са затруднени и трябва да търсят отдалечени местенца, които не са напъпляни от шофьори с ниска култура, понякога дори в съседен квартал. Отделно пък и вида на това междублоково пространство, нацвъкано с автомобили, въобще не допринася за това района да се нарече „престижен“.

– Няма паркоместа около блока. Това е често срещано явление в центъра на София, където част от кооперациите нямат собствени дворове, които евентуално биха могли да се използват за паркиране. На живущите се налага да използват платен паркинг или да рискуват и да оставят колата си направо на улицата, естествено, ако разполагат с винетен стикер, закупен от Центъра за градска мобилност.

Наличието на места за паркиране,  както достъпът до тях, са много важни и от гледна точка на безопасността. Например, пожарна трябва да има възможност да достигне до блока, ако се наложи да гаси пожар или да спасява хора.

Следва продължение…

 

Категории: Съвети