Сметките за потребление на електричество, вода и топлина постоянно растат, а понякога ни се струва, че да спестяваме от вода, топлина и електроенергия практически е невъзможно. Но това не е така. За намаляването на сметките ще помогнат незначителни промени в дома ни.

Икономия на електричество в дома ни

Икономия на електричество, вода и топлина – как да го постигнем

Лампи

На мястото на традиционните крушки с нажежаема жичка у нас и по целия свят идват нови енергоефективни решения – светодиоди (LED). Те консумират с 85 % по-малко енергия и в сравнение с другите лампи имат дълъг живот – около 50 000 часа. Това ги прави най-изгодния продукт за осветление. И когато говорим за една крушка, спестяванията не изглеждат толкова осезаеми, но просто пребройте лампите в къщи и ще се уверите, че смяната на старите крушки с LED (не случайно наречени енергоспестяващи) си заслужава. Освен това светодиодите имат важен принос за опазването на околната среда.

Битова техника

Електрическите уреди консумират значително количество електроенергия. Телевизор/и, зарядни устройства, микровълнова печка и други домакински уреди, включени в контакта, са в режим на готовност и дори в това състояние те използват немалко електричество. „Спящите“ уреди могат да консумират до 10 % от цялата електроенергия в дома. Следователно, изключването на уредите от контакта може да бъде полезен навик, който ще се отрази благоприятно на семейния бюджет.

И още за домакинските уреди – преди да закупите нова техника за дома, препоръчваме ви специално да обърнете внимание на специалното етикиране на устройствата за мащаба на енергийната ефективност. Хладилници от Клас А++ и А+ в сравнение с моделите от клас B консумират половината енергия. Тоест модерният хладилник потребява около 230 kWh годишно, а остарелите модели могат да харчат около 440 kWh годишно. Превеждайки тези показатели в пари, сметката става повече от ясна. Станали популярни керамични котлони също са решение в посока икономия на електричество. Благодарение на използваната в тях технология на енергия на магнитното поле, загрява само посудата, но не и копчетата на котлона или въздуха около печката, което позволява да не се изпуска топлината ( т.е. електричеството) напразно.

Във всеки дом има прибори, които работят на батерии. Може да икономисате средства, ако избирате батерии не за еднократна, а за многократна употреба. Например една батерия за многократна употреба може да замени 1500 алкални, защото може да бъде заредена до 1500 пъти!

Икономия на вода в жилището

Спестяване на вода също не е толкова трудно, колкото изглежда. Най-простата препоръка е да затворите крана докато си миете зъбите, бръснете или миете съдовете. Има обаче и начини за намаляване на месечните разходи за вода.

Специални смесители помагат да се намали консумацията на вода в кухнята до 30 % и в банята до 50 %. Това е възможно благодарение на аератори – специални устройства, които насищат водната струя с мехурчета, без да намаляват налягането.

Съдомиялните машини също са чудесни помощници за пестене на вода. За да измиете ръчно девет комплекта чинии, изразходвате около 60-70 л. вода, а съдомиялната използва само 10 л.

Икономия на топлина в апартамента

Разбира се най-осезаемо на сметките за парно се отразява топлоизолацията на жилището – тя спестява 10-15 % от сметката за парно.

Не се препоръчва поставяне пред радиаторите на решетки, дебели завеси, мебели и т.нат., които спират топлината. Също така не се препоръчва затварянето на вентилите на радиаторите напълно сутрин преди излизане на работа например, защото вечерта след прибирането ви ще е необходима повече енергия за затоплянена радиатора. За икономия на топлина в апартамента е най-добре вентилите да останат на първа или втора степен.

Източник:  Realtyco.bg | Оферти за продажба

Категории: Съвети