Намаляването на потреблението на електроенергия в дома с поне една четвърт е абсолютно реално. Изключвайте осветлението, измивайте прозорците, не претоварвайте пералната машина, сменете старите крушки с енергоспестяващи … Изчисленията показват, че това е наистина изгодно.

Не разходвайте напразно електроенергията

Как значително да намалим разходите за електроенергия в дома
  • При напускане на помещението, изключвайте лампите. Това правило е най-простия начин как да пестим ток.
  • Не използвайте старите крушки с нажежаема жичка. Ако все още имате такива в дома си, сменете ги с енергоспестяващи. Една енергоспестяваща крушка от 20 W дава същото количество светлина, колкото крушката с нажежаема жичка от 100 W, освен това енергоспестяващата крушка не харчи енергия за нагряване, за разлика от старите крушки, а само за осветяване. Единствения недостатък на енергоспестяващите крушки е, че са по-скъпи, но за сметка на това имат по-дълъг живот в сравнение с крушки с нажежаема жичка. Избягвайте честото включване и изключване на енергоспестяващите крушки – това скъсява експлоатационния им период.
  • Изтривайте праха от крушките и почиствайте прозорците – ако са замърсени, намаляват нивото на осветеност до 35 %.

Как правилно да използвате електрическите уреди

Съвременният дом е пълен с електрически уреди. Правилното използване на електрическите уреди може да спести до 15 % от сметката за електроенергия.

  • Хладилник

Хладилникът или фризерът не следва да са в близост до печката или отоплителен уред, тъй като за охлаждането им ще се потребява повече електроенергия. Също ефикасно се оказва честото размразяване на охладителните уреди, тъй като ледът в тях увеличава значително размера на разходите за ток. Решетката на тези уреди следва да е почистена от прах и да има добър въздухообмен – това ще спести 30 % преразход на електроенергия.

  • Готварска печка и фурна

Използвайте остатъчната топлина както на печката, така и на фурната. На котлоните поставяйте съдове с равно и дебело дъно – неравността на дъното води до преразход на електроенергия. Използвайте съдове с капак и съдове под налягане.

Използвайки електрическа кана, ще спестите повече електроенергия, отколкото ако затопляте водата на котлона. Затопляйте в каната само необходимото количество вода.

  • Пералня

Старайте се да не претоварвате пералнята, тъй като това води до преразход на електроенергия до  10 %. Използвайте среден температурен режим. За пране на 30 градуса се разходва 35 % повече електроенергия, отколкото на 40 градуса.

И накрая още няколко съвета как да намалим разходите за електроенергия в дома: поставете таймер на бойлера за включването му на нощна тарифа, изключвайте от контакта всички електроуреди, които са в режим „stand by” – постоянната готовност на работа на уредите харчи 5-10 % от общото потребление на електроенергия в дома. Подменете електроуредите си: старите телевизори потребяват до 80 % повече електроенергия, отколкото новото поколение; купувайте битова техника клас А или А+ (А++) – най-високият клас на енергоефективност.

Ако се отоплявате на ток, топлоизолация на дома и подмяна на старата дограма са просто необходимост за по-голяма енергоефективност.

имот

Категории: Съвети