Кое е по-изгодно?

 Покупка на апартамент или жилище под наем?

Защо толкова много хора наемат апартамент, а не дават същите пари на банката за плащане на ипотека и да се сдобият с жилището след нейното изплащане? Някои хора казват, че благодарение на това, че живеят под наем, могат лесно да променят работното си място, други се страхуват да теглят заем. Нека преценим обективно кое е по-изгодноапартамент под наем или покупка на жилище?

Да изчислим, ще издържим ли плащането на кредит

За повечето българи тегленето на кредит е единствения начин да си купят апартамент. Очевидният аргумент в полза на кредита е, че изплащайки ипотека, ние даваме парите за собствено жилище и след изплащането на кредита жилището остава наше. Можем да обзавеждаме апартамента веднага, щом се настаним в него и никога да не искаме разрешение да забием допълнителен пирон в стената. Но доколко всичко това е изгодно? Плащането на наем излиза все още по-евтино от изплащането на заем (въпреки че лихвите по кредитите паднаха, тази тенденция се запазва) – без значение как ще се смята – месечно или за целия период на заема. Тази разлика може да бъде намалена, ако успеем да съберем значителна авансова вноска. По-евтино ще излезе купуването на апартамент в новострояща се сграда, т.е. „на зелено“, но докато блокът бъде построен, трябва да плащаме едновременно кредит и наем. Важен аргумент в полза на ипотеката – това е отлична защита срещу повишаването на цените: статистиката показва, че наемите растат, а лихвените проценти по кредитите намаляват.

Да се подготвим  да плащаме данъци, разходи за ремонт и режийни

Каква е разликата между собственик на апартамент и наемател? Собственикът трябва да плаща данъка на жилището, режийните си разходи и да извършва ремонт за своя сметка. Наемателят по принцип плаща само режийните си разходи и в много редки случаи по-леки ремонти. И, ако не му харесва жилището, наемателят просто се мести в друг апартамент. Изчислявайки разходите за закупуването на апартамент, следва да включим в бюджета разходите за данък, ремонт (в това число и непредвиден).

Да се оценим като кредитополучател

Трябва да знаем, че банките не са готови да дадат ипотечен кредит на всеки желаещ. Ако имаме лоша кредитна история, проблеми със закона, нестабилен доход или „сива“ заплата, която не може да бъде потвърдена с документи, ще трябва:  да наемем апартамент или да спестим цялата сума за покупка на жилище. Ако работим на процент и декларираната заплата е малка, банката ще ни счита за недостатъчно надежден клиент. Ако все пак много искаме да си купим апартамент, или трябва да потърсим услугите на друга банка (оферти за кредит трябва да искаме поне от три банки), или да сменим работата си. Ако смятаме, че всички тези усилия не си струват взимането на кредит, тогава просто трябва да се наслаждаваме на живота в апартамент под наем и да се радваме, че сме лишени от много ангажименти, с които са натоварени онези, които изпащат кредит.

Категории: Съвети