Богатите американци инвестират в луксозни недвижими имоти

Или коя е най-скъпата покупка на апартамент в Ню Йорк

Богатите американци инвестират в луксозни недвижими имоти

Годината започна интересно за пазара на луксозни недвижими имоти в Ню Йорк. През януари пентхаус апартамент в Южен Сентръл Парк беше продаден за баснословната сума от 238 млн. долара – най-скъпият американски дом към момента.

луксозни недвижими имоти, Богатите американци инвестират в луксозни недвижими имоти

Купувачът е Кен Грифин, основател и главен изпълнителен директор на хедж фонда Citadel. През последните години той инвестира доста в луксозни недвижими имоти в Маями Бийч, Флорида, Чикаго. Последната му покупка преди огромния пентхаус апартамент е имение близо до Лондон за 122 млн. долара.

Апартаментът е 34 пъти по-голям от средно голямо жилище в Манхатън и гледа към Сентръл парк. Покупката поставя под въпрос лекия спад в цените на луксозните апартаменти през последните две години. Той беше причинен от твърде голямото предлагане (от 2017 насам са построени около 2000 нови луксозни апартамента), както и от по-слабия интерес от страна на международните купувачи.

Богатите американци инвестират в луксозни недвижими имоти

По повод покупката на Кен Грифин основателят на American Roundtable to Abolish Homelessness, който се опитва да реши проблема с бездомните в страната, коментира, че се строят все повече жилища за тези, които правят много пари и твърде малко жилища за тези, които печелят по-малко от 30% от средния доход за САЩ. Той уточни, че подобни рекорди вдигат изкуствено цената на жилищата и оставят без дом все повече хора. Към момента броят на бездомниците в Ню Йорк е 78 676.

Богатите американци инвестират в луксозни недвижими имоти

Изпълнителният директор на CityRealty и експерт по инвестициите в недвижими имоти Даниел Леви припомни, че предишният рекорд за най-скъпо продадено жилище в Ню Йорк е на Майкъл Дел, основателят на Dell Technologies – 100 милиона долара.

Основателят на DeLeon Realty, Кен ДеЛеон, пък напомни, че подобни скъпи покупки всъщност са визитни картички на богатите. От една страна, вдига собствените им акции и ги прави още по-известни. От друга, самите имоти запазват стойността си и се оказват много добра инвестиция за бъдещето.

Дали тази покупка наистина ще се отрази на цените на имотите в Ню Йорк или умерената тенденцения ще се запази ще се види в следващите месеци. Истината е, че жилище с перфектно разположение и разпределение, което предлага красива гледка, намира се в престижна сграда и е добре поддържано винаги ще държи цена.

Затова, дори да не можете да си позволите най-скъпия апартамент – избирайте разумно с оглед не само на настоящите си желания, но и на бъдещето. Начинът ви на живот може да се промени, идеите и целите ви могат да се променят и винаги е добре да имате луксозно жилище за живеене, наем или продажба.

Категории: ИнтересниНовини