Недостигът на парцели в София е истинско предизвикателство за инвеститорите. Това именно кара част от тях да изграждат комплекси от комбиниран тип. Най-новият пример за това е I Tower, който ще е третата висока сграда на площад „Македония”, след тази на КНСБ и Telus Tower. Тя ще включва луксозни жилища, търговска част и 5-звезден хотел от веригата Marriott. Всички тези имоти ще са разположени на 30 етажа. Също така ще има и три подземни нива. Застроената площ ще е 70 000 кв.м. От тях 24 000 кв.м ще е хотелската част (232 стаи), а 11 000 кв.м. – луксозни апартаменти. Жилищата ще са три типа – „уютни” с площ 100 кв.м., „семейни апартаменти” с площ между 180 и 250 кв.м. и пентхауси – 300 кв.м.Инвестицията е в размер на 90 млн. EUR. От тях 58.3 млн. EUR са под формата на заем от Черноморската банка за търговско развитие (ЧБТР) и от Пощенска банка, съответно32 млн. EUR и 26.3 млн. EUR. Срокът на заема е 12 години. Откриването е предвидено за юни 2020 г.

„Инвестицията не само ще подобри хотелиерската инфраструктура в София, но ще има и значителен принос за българската икономика от гледна точка на данъчните приходи, създаването на нови работни места и развитието на местната строителна индустрия”, каза Ишан Угур Деликанли, президент на ЧБТР, след подписването на договора за заем.

„През изминалите 11 години инвестирахме много време, усилия и ресурси в I Tower и за нас е удоволствие да си партнираме както с ЧБТР, така и с Пощенска банка за финансирането на нашия проект. Привличането на един от безспорните световни лидери в хотелиерството в лицето на Marriott е от решаващо значение и ще допринесе за обновяването и развитието на София с още една емблематична сграда. За експлоатацията на целия комплекс ще бъдат наети повече от 250 нови служители в различните отдели, предоставящи разнообразни услуги, отговарящи на високи международни стандарти”, каза Виторио Горри, председател на борда и изпълнителен директор на I Tower Development.

Нов комплекс в центъра на София
Публикувано във факти. бг:
Категории: Новини