Да инвестираме ли в жилище, което да отдаваме под наем?

Инвестирането е дейност, при която вложителят се разпорежда с парите си чрез капиталовложение в банки, злато, ценни книжа, акции и др. с цел увеличаване на капитала. Инвеститорите влагат парите си в обекти, които могат да донесат максимални приходи и в същото време да имат най-малък риск от загуба на пари.  Тези критерии могат да се отнесат и към недвижимите имоти. Ликвидността прави инвестирането в имоти още по-изгодна и по-популярна опция сред другите възможности за инвестиране.

под наем, Да инвестираме ли в жилище, което да отдаваме под наем

Инвестирането в жилища стана още по-популярно в последните години, когато на всички ни стана ясно, че е по-добре да инвестираме в жилище, което да отдаваме под наем, отколкото в банка, която може да фалира. Ниските лихви по депозитите също са стимул да инвестираме в жилище, което да отдаваме под наем. Ниските лихви по кредитите, от друга страна, правят инвестицията в жилище изключително изгодна, тъй като в повечето случаи наемът почти покрива вноската по кредита.

Да инвестираме ли в жилище, което да отдаваме под наем

На какъв етап е по-добре да си купим апартамент за последващо отдаване под наем?

Както е известно, на най-ниска цена може да се закупи апартамент в нова сграда на етап изкопни работи. Въпреки това, ако купуваме апартамент за отдаване под наем, трябва да оценим не само неговата стойност, но и загубената печалба. В случай, че новата сграда е в начален етап на строителство, ще трябва да изчакаме около две години преди пускането й в експлоатация. Затова покупката на апартамент за отдаване под наем във вече готов или почти готов вид може да се окаже по-изгодна.

Какъв апартамент е по-изгодно да отдаваме под наем?

Най-търсени за наемане са двустайните жилища, затова има смисъл да инвестираме в двустаен и като алтернатива в тристаен апартамент. Местоположението на имота, който ще отдаваме под наем, също има значение. Разумно е да инвестираме в жилище, намиращо се в близост до големи градски пътни артерии с транспортна достъпност и особено в близост до метрото.  Трябва обаче да сме наясно, че тези жилища са и с по-висока цена при покупка.

И накрая – да инвестираме ли в жилище, което да отдаваме под наем? – Отговорът е – да, времето е подходящо за това и, ако разполагате с повече средства, заложете на готов двустаен апартамент в сграда ново строителство с добра транспортна достъпност.