Смарт решения и автоматизация на дома

Системата умен дом съществува сравнително отдавна, но все пак остава в съзнанието на повечето хора като технология по-скоро от областта на фантастиката, а не от реалния живот.

Може ли да установим системата умен дом у дома без големи разходи, които ще разстроят бюджета ни? Следват детайлите по темата.

Умен дом и неговите плюсове и минуси

KNX е термин за обозначение на единствен световен стандарт за управление и автоматизация на сградите (собственик на търговската марка е KNX Асоциацията).

С други думи, това е професионална система и изключително надеждна среда за предаване на данни сред голям брой устройства. Системата е в състояние да управлява всички видове модерни интелигентни сгради: промишлени, търговски и жилищни.

Стандартът се появява на пазара преди повече от двадесет и пет години, като почти веднага става популярен и сега се поддържа от много големи производители на електронно оборудване.

Защо наричат KNX „умен дом“ и защо говорим именно за система?

KNX е набор от технологии и електрическо оборудване, което включва електро-монтажни изделия (контакти, сензори за дим, за теч, за движение, домофони, брави, контролер и много други). Всички те, без значение кой е производителят, са напълно съвместими и работят като съставни части на една цяла система. Системата дава огромна възможност за инженери-интегратори и проектанти.

Има възможност за комбиниране на различни сценарии (например управление на електричеството в дома: но не само дали е включено или изключено, а колко и кога да го потребяваме), на устройства и компоненти, създаващи едно решение за управление на дома. Именно поради това потребителите наричат технологията умен дом.

Най-общо казано, системата умен дом позволява чрез приложение на телефона или таблета да: включваме/изключваме осветление, всички електроуреди в дома (всеки от нас се е връщал в дома да провери за включена ютия поне веднъж в живота си), топлинни уреди, климатици; да проверим консумацията на електрическа и топлинна енергия и да я контролираме; да получаваме сигнал при наводнение, взлом и пожар, дори още когато е във фаза дим, и много-много други.

Какви са плюсовете и минусите на „умния дом“ в частния сектор?

Най-важните плюсове на KNX системата са: безопасност и гаранция за висок комфорт и икономии, дължащи се на енергийната ефективност: икономията на енергия може да достигне 60 %. Да си представим: връщаме се от работа, а домът ни прави всичко сам: помещенията са проветрени, осветлението и всички необходими електроуреди са включени.

Ако сме забравили включено осветлението на първия етаж и сме вече на втория, не е необходимо да се връщаме, тъй като можем да управляваме осветлението дистанционно. Да добавим към това системата за безопасност, зонални сценарии и сценарии с различен режим, централизирано и ръчно управление.

Отрицателните  фактори за технологичния напредък са сравнително високата цена (но не и непосилна) и широко разпространеното погрешно схващане, че „умният дом“ е типичната ненужна играчка, но опитът на потребителите на системата говори за точно обратното.

Източник: Обяви за Недвижими Имоти