Защитата на дома може да се осъществи по няколко начина: с жива охрана, с една или няколко добри брави, поставени на здрава метална или блиндирана врата, както и чрез видеонаблюдение.  Наред с първите две, видеонаблюдението също има своите плюсове и те не са никак малко.

Преди всичко видеонаблюдението в апартамент или къща спомага за разобличаване на евентуален крадец, влязъл в дома Ви.

Също така при наличие на видеонаблюдение, можете да наблюдавате какво става у дома и какво правят децата, например докато сте на работа или в командировка. Видеонаблюдението у дома може да спести и доста битови проблеми – да видите когато сте забравили включена ютията, да установите наличие на теч и др. Много хора използват видеонаблюдение в дома си, когато поверяват децата си на грижите на детегледачка, за да са спокойни, че те са в сигурни ръце. Затова, ако след монтиране на камери у дома ще се почувствате по-защитени и по-спокойни, отговорът е – да, видеонаблюдение в дома е необходимо!

Ето и още един факт в полза на видеонаблюдението в дома: докато преди години видеонаблюдението се използваше предимно в производството и в някои частни домове, сега домашният вариант на видеонаблюдение е много достъпен като цена и оборудване. През последните няколко години цената на видеокамерите много се понижи и се движи между 15 и 150 лева. Много изгодно може да се закупи и ключовият компонент от системата за видеонаблюдение – софтуерът, като освен това има и безплатни версии. Монтирането на камерите и инсталирането на софтуер също не е сложна задача.

Ако все още нямате видеонаблюдение в дома си, но имате намерение да го направите, предстоят Ви следните стъпки: закупуване на камера; инсталиране на софтуер за видеонаблюдение; конфигуриране на камерата;  активиране на функцията за регистрация на движение (една от най-важните във видеонаблюдението, защото задейства записа); настройка на имейл известяване при регистрация на активност (при всяко задействане на детектора за движение на пощата Ви се изпращат снимки) и последно – настройка на управляващия компютър да не влиза в sleep режим (но да е с изключен дисплей, за да не предупреди евентуални крадци).

Използването на видеонаблюдение в дома не е сложно, указания за инсталиране на софтуер и други настройки може да намерите в интернет. Ако обаче имате колебание дали ще успеете и искате да сте сигурни, че видеонаблюдението в дома Ви е монтирано правилно, доверете се на специалист.

<< двустайни апартаменти