Защитата на дома може да става по няколко начина: с жива охрана, с една или няколко добри брави, сложени на здрава метална или блиндирана врата или чрез видеонаблюдение.  Наред с първите две, видеонаблюдението също има своите плюсове и те никак не са малко.

Преди всичко видеонаблюдението в апартамент или къща спомага за разобличаване на крадец, влязъл в дома ви.

Също така обаче при наличие на видеонаблюдение, можете да наблюдавате какво става у дома и какво правят децата, например докато сте на работа или в командировка. Видеонаблюдението  у дома може да спести и доста битови проблеми – да видите когато сте забравили включена ютията, да установите наличие на теч и др. Много хора установяват видеонаблюдение в дома, когато поверяват децата си на грижите на детегледачка, за да са спокойни, че те са в сигурни ръце. Затова, ако след монтиране на камери в дома ще се чувствате по-защитени и по-спокойни, , отговорът е – да, видеонаблюдението в дома е необходимо.

И още един факт в полза на установяване на видеонаблюдение у дома: докато преди години видеонаблюдението се използваше предимно в производството и в някои частни домове, сега домашния вариант на видеонаблюдение е много достъпен като цена и оборудване. През последните няколко години цената на видеокамерите много падна и се движи от 15 до 150 лева. Много изгодно може да се купи и ключовият компонент от системата за видеонаблюдение – софтуерът, като има и безплатни версии. Монтирането на камерите и инсталирането на софтуер също не е сложна задача.

Видеонаблюдение в дома – необходимо ли е?

Ако още не сте установили видеонаблюдение в дома си, но имате намерение да го направите, предстоят ви следните стъпки: закупуване на камера, инсталиране на софтуер за видеонаблюдение; конфигуриране на камерата;  активиране на функцията за регистрация на движение (една от най-важните във видеонаблюдението, защото задейства записа), настройка на имейл известяване при регистрация на активност (при всяко задействие на детектора за движение на пощата ви се изпращат снимки) и последно – настройка на управляващия компютър да не влиза в sleep режим (но да е с изключен дисплей, за да не предупреди евентуалните крадци).

Установяването на видеонаблюдение в дома не е сложно, указания за инсталиране на софтуер и други настройки може да намерите в интернет. Ако обаче имате колебание дали ще успеете и искате да сте сигурни, че видеонаблюдението в дома ви е установено правилно, доверете се на специалист.

Категории: Съвети